PAPRYKA CHILI Z MIĘSEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 500 g marmurkowej, wołowej polędwicy,
- 400 g pomidorów z puszki - obranych,
- 400 g czerwonej fasoli
- 3 ząbki czosnku,
- 4 cebule,
- 3 duże łyżki pasty pomidorowej,
- 2 duże łyżki oleju archaidowego,
- 3 łyżki duże ketchupu,
- 2 papryczki chili - świeże,
- 300 ml jasnego piwa,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielonego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 duża łyżka octu winnego,
- 20 kropli sosu tabasco.
Sposób przygotowania/kroki
Wołowinę osusz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju, w rondlu, zarumień mięso ze wszystkich stron. Następnie obierz i posiekaj cebulę wraz z czonkiem i dodaj je do mięsa, podsmażaj około 5 minut. Potem zgnieć pomidory i dodaj je do mięsa wraz z pastą pomidorową, ketchupem i piwem. Później umyj, oczyść z pestek papryczki chili, pokrój w kostkę, dodaj do reszty i dopraw to wszystko przyprawami. Całość duś pod przykryciem około 30 minut. W między czasie opłucz i odsącz fasolę, którą potem dodaj do potrawy i duś ją jeszcze przez około 10 minut. Na koniec dopraw wszystko na ostro, dodaj sól, pieprz oraz tabasco.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu