You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
OWOCOWY DESER Z RYŻEM
OWOCOWY DESER Z RYŻEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 20 dag ryżu (2 torebki),
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 50 dag malin lub truskawek,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 czerwona galaretka owocowa,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw ugotuj na sypko ryż w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soku z cytryny, po czym dokładnie odsącz. Następnie przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu, biorąc jednak połowę wody przewidzianej w przepisie. Ostudź do temperatury pokojowej. Potem owoce wypłucz, osusz, usuń szypułki, po czym przetrzyj przez sito, pozostawiając najładniejsze owoce do dekoracji. Następnie wymieszaj je z cukrem i tężejącą galaretką, a później dodaj ryż. Schłodzoną śmietanę ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i delikatnie połącz z masą ryżową. Teraz przełóż do wypłukanej wodą formy lub półokrągłej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem zanurzyć formę w ciepłej wodzie, by deser łatwiej odchodził od brzegów naczynia. Podawaj z bitą śmietaną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.