OWOCOWY DESER Z RYŻEM
OWOCOWY DESER Z RYŻEM
Składniki
- 20 dag ryżu (2 torebki),
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 50 dag malin lub truskawek,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 czerwona galaretka owocowa,
- sok z 1 cytryny,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw ugotuj na sypko ryż w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soku z cytryny, po czym dokładnie odsącz. Następnie przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu, biorąc jednak połowę wody przewidzianej w przepisie. Ostudź do temperatury pokojowej. Potem owoce wypłucz, osusz, usuń szypułki, po czym przetrzyj przez sito, pozostawiając najładniejsze owoce do dekoracji. Następnie wymieszaj je z cukrem i tężejącą galaretką, a później dodaj ryż. Schłodzoną śmietanę ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i delikatnie połącz z masą ryżową. Teraz przełóż do wypłukanej wodą formy lub półokrągłej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem zanurzyć formę w ciepłej wodzie, by deser łatwiej odchodził od brzegów naczynia. Podawaj z bitą śmietaną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu