ORZECHOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- pół kostki margaryny,
- 6 jajek,
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 1szklanka cukru pudru,
- 1/2 szklanki czekolady w proszku lub 10 łyżek gorzkiego kakao,
- 5 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- sól.
- Polewa:
- pół szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki wrzącej wody,
- 5 łyżeczek kakao,
- 1 łyżka rumu.
Sposób przygotowania/kroki
Margarynę utrzyj na krem z cukrem oraz cukrem waniliowym, a następnie dodając po jednym żółtku. Potem mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, czekoladą oraz proszkiem do pieczenia, po czym, cały czas miksując, dodawaj po łyżce do masy żółtkowej. Później białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą czekoladową i posiekanymi orzechami. Na koniec przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy, wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 40 do 50 minut. Po upieczeniu ostudź w formie, po czym przygotuj polewę. Wszystkie podane wyżej składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec ostudzone ciasto wyłóż na półmisek i posmaruj polewą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu