You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ORZECHOWE CIASTO
recipe image ORZECHOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • pół kostki margaryny,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1szklanka cukru pudru,
  • 1/2 szklanki czekolady w proszku lub 10 łyżek gorzkiego kakao,
  • 5 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • sól.
  • Polewa:
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki wrzącej wody,
  • 5 łyżeczek kakao,
  • 1 łyżka rumu.
Sposób przygotowania/kroki
Margarynę utrzyj na krem z cukrem oraz cukrem waniliowym, a następnie dodając po jednym żółtku. Potem mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, czekoladą oraz proszkiem do pieczenia, po czym, cały czas miksując, dodawaj po łyżce do masy żółtkowej. Później białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą czekoladową i posiekanymi orzechami. Na koniec przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy, wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 40 do 50 minut. Po upieczeniu ostudź w formie, po czym przygotuj polewę. Wszystkie podane wyżej składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec ostudzone ciasto wyłóż na półmisek i posmaruj polewą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.