OMLET Z RYŻEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 6 jajek,
- 10 dag ryżu (1 torebka),
- 10 dag wędliny,
- 1 strąk kolorowej papryki,
- 1 spora cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- garść posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, szczypior),
- garść startego sera żółtego,
- 1 listek laurowy,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj na sypko ryż w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i dobrze odsącz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę i wędlinę pokrój w niewielką kostkę. Potem paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w makaronik. Na tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Jajka ubij z trzema łyżkami wody oraz szczyptą soli, wymieszaj z ryżem, wędliną, czosnkiem oraz ziołami i dopraw do smaku. Wylej na uduszone jarzynki i smaż, podważając delikatnie brzegi omletu. Gotowy omlet zsuń do tortownicy, posyp serem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 -200 °C) na 5-6 minut, do chwili, aż ser się rozpuści.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu