You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
OGÓRKI KONSERWOWE
recipe image OGÓRKI KONSERWOWE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 1 kg niewielkich ogórków,
  • 2 szklanki źródlanej wody,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżeczki soli,
  • pół szklanki mocnego octu winnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • listek laurowy,
  • 1 łyżeczka nasion kminku.
Sposób przygotowania/kroki
Dokładnie umyj ogórki i pionowo układaj w wyparzonych, czystych słoikach, przekładaj ząbkami czosnku i przesypuj gorczycą. Następnie zagotuj wodę z solą, cukrem, listkiem laurowym oraz kminkiem, lekko ostudź i ciepłą zalej ogórki. Potem słoiki przykryj gazą, i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie zagotuj ocet i dodaj do ogórków. Słoiki zamykaj wygotowanymi pokrywkami i pasteryzuj 20 minut w temperaturze około 90°C. Przechowuj w ciemnym oraz chłodnym pomieszczeniu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.