OGÓRKI KONSERWOWE
Składniki
- 1 kg niewielkich ogórków,
- 2 szklanki źródlanej wody,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 łyżeczki soli,
- pół szklanki mocnego octu winnego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka nasion gorczycy,
- listek laurowy,
- 1 łyżeczka nasion kminku.
Sposób przygotowania/kroki
Dokładnie umyj ogórki i pionowo układaj w wyparzonych, czystych słoikach, przekładaj ząbkami czosnku i przesypuj gorczycą. Następnie zagotuj wodę z solą, cukrem, listkiem laurowym oraz kminkiem, lekko ostudź i ciepłą zalej ogórki. Potem słoiki przykryj gazą, i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie zagotuj ocet i dodaj do ogórków. Słoiki zamykaj wygotowanymi pokrywkami i pasteryzuj 20 minut w temperaturze około 90°C. Przechowuj w ciemnym oraz chłodnym pomieszczeniu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu