You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
NIEMIECKIE PIEROGI ZE SZPINAKIEM
recipe image NIEMIECKIE PIEROGI ZE SZPINAKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • -ciasto:
  • 350 g mąki pszennej,
  • mąka do podsypania,
  • 2 duże jaja,
  • sól;
  • -nadzienie:
  • 100 g szpinaku,
  • 40 g przerośniętego boczku,
  • 150 g mięsa mieszanego posiekanego,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 pęczek niedźwiedziego czosnku,
  • 1 jajo,
  • 1 stołowa łyżka masła,
  • 3 stołowe łyżki bułki tartej,
  • świeżo utarta gałka muszkatołowa,
  • pieprz, sól;
  • -nadto:
  • 60 dag masła,
  • 2 stołowe łyżki oleju,
  • 2 spore cebule.
Sposób przygotowania/kroki
Po pierwsze zrób ciasto. Weź miskę, do której wsyp mąkę, pośrodku zrób wgłębienie i wbij tam jajka, dodaj łyżeczkę soli oraz 5 stołowych łyżek wody. Następnie wymieszaj to wszystko widelcem i dołączaj powoli mąkę. Wyrób ręcznie ciasto tak, by było zwięzłe i elastyczne. Następnie zajmij się zrobieniem nadzienia. Oczyść i umyj szpinak, który następnie sparz, odsącz i posiekaj. Czosnek również umyj i posiekaj drobno. Potem obierz i pokrój w kostkę cebulę, to samo uczyń z boczkiem. Boczek i czosnek wrzuć na patelnię i delikatnie podsmaż na maśle, dołącz szpinak, mięso oraz czosnek. Mieszając dodaj bułkę tartą, jajko, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól. Po tak przygotowanym farszu, podziel ciasto na osiem części i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Na połowie rozwałkowanych płatów rozłóż w odległości 3 centymetrów od siebie farsz, brzegi ciasta posmaruj wodą i całość przykryj drugą połową płatów. Miejsca, w których brak jest nadzienia dobrze dociśnij i radełkiem wycinaj pierogi. Do dużego garnka wlej wody, następnie musisz ją osolić i gdy się zagotuje wrzuć do niej pierogi i gotuj przez około 10 - 12 minut, na niewielkim ogniu. Gdy już się ugotują, wyjmij je na talerze i polej przygotowaną wcześniej cebulką pokrojoną w krążki, zarumienioną na maśle i oleju.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.