NIEMIECKIE PIEROGI ZE SZPINAKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- -ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- mąka do podsypania,
- 2 duże jaja,
- sól;
- -nadzienie:
- 100 g szpinaku,
- 40 g przerośniętego boczku,
- 150 g mięsa mieszanego posiekanego,
- 1 niewielka cebula,
- 1 pęczek niedźwiedziego czosnku,
- 1 jajo,
- 1 stołowa łyżka masła,
- 3 stołowe łyżki bułki tartej,
- świeżo utarta gałka muszkatołowa,
- pieprz, sól;
- -nadto:
- 60 dag masła,
- 2 stołowe łyżki oleju,
- 2 spore cebule.
Sposób przygotowania/kroki
Po pierwsze zrób ciasto. Weź miskę, do której wsyp mąkę, pośrodku zrób wgłębienie i wbij tam jajka, dodaj łyżeczkę soli oraz 5 stołowych łyżek wody. Następnie wymieszaj to wszystko widelcem i dołączaj powoli mąkę. Wyrób ręcznie ciasto tak, by było zwięzłe i elastyczne. Następnie zajmij się zrobieniem nadzienia. Oczyść i umyj szpinak, który następnie sparz, odsącz i posiekaj. Czosnek również umyj i posiekaj drobno. Potem obierz i pokrój w kostkę cebulę, to samo uczyń z boczkiem. Boczek i czosnek wrzuć na patelnię i delikatnie podsmaż na maśle, dołącz szpinak, mięso oraz czosnek. Mieszając dodaj bułkę tartą, jajko, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól. Po tak przygotowanym farszu, podziel ciasto na osiem części i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Na połowie rozwałkowanych płatów rozłóż w odległości 3 centymetrów od siebie farsz, brzegi ciasta posmaruj wodą i całość przykryj drugą połową płatów. Miejsca, w których brak jest nadzienia dobrze dociśnij i radełkiem wycinaj pierogi. Do dużego garnka wlej wody, następnie musisz ją osolić i gdy się zagotuje wrzuć do niej pierogi i gotuj przez około 10 - 12 minut, na niewielkim ogniu. Gdy już się ugotują, wyjmij je na talerze i polej przygotowaną wcześniej cebulką pokrojoną w krążki, zarumienioną na maśle i oleju.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu