NALEŚNIKOWE ŁAZANKI NA OSTRO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
Przepis na każdy dzień
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanki gazowanej wody mineralnej,
- 1 szklanka mleka,
- 3 jajka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól.
- Nadzienie:
- 20 dag porów,
- 2 jajka,
- 1 duża cebula,
- pół szklanki śmietany,
- 1/4 włoskiej kapusty,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- posiekana natka pietruszki,
- masło,
- tarta bułka,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa lub imbir,
- garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu).
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw usmaż naleśniki według przepisu na klasyczne naleśniki. Gdy już to zrobisz pokrój je na spore łazanki. Następnie warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi otworami i duś na tłuszczu, stale mieszając, do chwili, gdy jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste, ostudź. Potem ubij jajka ze śmietaną, wymieszaj z masą warzywną i dopraw do smaku, masa powinna być dość pikantna. Tak przygotowaną masę wymieszaj z łazankami i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania, posyp serem i wiórkami zimnego masła. Na koniec wstaw na pół godziny do nagrzanego piekarnika.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu