You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
NALEŚNIKOWE ŁAZANKI NA OSTRO
recipe image NALEŚNIKOWE ŁAZANKI NA OSTRO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
Przepis na każdy dzień
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanki gazowanej wody mineralnej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 20 dag porów,
  • 2 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1/4 włoskiej kapusty,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • masło,
  • tarta bułka,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa lub imbir,
  • garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu).
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw usmaż naleśniki według przepisu na klasyczne naleśniki. Gdy już to zrobisz pokrój je na spore łazanki. Następnie warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi otworami i duś na tłuszczu, stale mieszając, do chwili, gdy jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste, ostudź. Potem ubij jajka ze śmietaną, wymieszaj z masą warzywną i dopraw do smaku, masa powinna być dość pikantna. Tak przygotowaną masę wymieszaj z łazankami i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania, posyp serem i wiórkami zimnego masła. Na koniec wstaw na pół godziny do nagrzanego piekarnika.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.