NALEŚNIKI NA PIKANTNIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- Naleśniki:
- 1 szk. mąki kukurydzianej
- 1 szk. mąki pszennej
- szczypta soli
- jajko
- 250 ml. mleka
- wody tyle, żeby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Farsz:
- 2 filety z kurczaka
- 3 pieczarki
- cebula
- czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka papryki mielonej
- 5 kropli tabasco
- szczypta chilli
- mielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów
- sól, pół łyżeczki cukru, pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania/kroki
Naleśniki:
Składniki wymieszać tak żeby nie było grudek i zostawić na 30 minut.
Farsz:
Składniki posiekać w kostkę. W garnku usmażyć kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej oliwie, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto, czosnek wrzucić na chwilę przed dodaniem pieczarek oraz pół szklanki wody i poczekać aż odparuje, następnie dodać paprykę i przyprawy. Wszystko często mieszać. Na końcu dodać puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem.
W tym czasie zaczynamy smażyć naleśniki. Smażymy cienkie naleśniki. Do sosu dodajemy przepłukaną na sicie fasolę i odparowujemy nadmiar płynu często mieszając. Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w kopertę i smażymy na patelni na złoto z jednej strony. Po odwróceniu naleśnika na drugą stronę posypujemy drobno startym żółtym serem i przykrywamy na chwilkę patelnię pokrywką do roztopienia serka.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu