NALEŚNIKI KAROLKA
Składniki
- Ciasto:
- półtorej szklanki mąki,
- około 1 szklanki gazowanej wody mineralnej,
- 1 szklanka mleka,
- 3 jajka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- mała łyżeczka cukru,
- sól.
- Nadzienie:
- 40 dag posiekanej dowolnej wędliny,
- 2 cebule, masło,
- sos pomidorowy, może być keczup,
- garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu),
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, tymianek, majeranek), sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw usmaż naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne. Następnie drobno posiekać cebulę, zeszklij na tłuszczu, dodaj posiekane mięso i podsmaż, wymieszaj z sosem pomidorowym, posiekaną zieleniną i odsączonym z zalewy groszkiem, by powstała jednolita masa i dopraw do smaku. Nadzieniem nasmaruj naleśniki, zwiń w rulonik, zakładając przeciwległe boki i obsmaż na maśle lub ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, posyp tartym serem i skrop stopionym masłem. Zapiekaj około 10 minut w nagrzanym piekarniku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu