MARCHEWKOWY PIERNIK
Składniki
- 4 szklanki świeżo utartej marchewki,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1,5 torebki przyprawy piernikowej,
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego,
- pół szklanki cukru,
- 4 jajka,
- pół szklanki posiekanych orzechów,
- l cukier waniliowy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sypkie przyprawy oraz sodę. Następnie cukier, cukier waniliowy zmiksuj z olejem i całymi jajkami. Stale mieszając, dodawaj mąkę z przyprawami, dobrze wyrób. Wymieszaj z marchewką, dodaj obtoczone w mące orzechy. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na pół godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu