You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MARCHEWKOWY PIERNIK
recipe image MARCHEWKOWY PIERNIK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 4 szklanki świeżo utartej marchewki,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1,5 torebki przyprawy piernikowej,
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki posiekanych orzechów,
  • l cukier waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sypkie przyprawy oraz sodę. Następnie cukier, cukier waniliowy zmiksuj z olejem i całymi jajkami. Stale mieszając, dodawaj mąkę z przyprawami, dobrze wyrób. Wymieszaj z marchewką, dodaj obtoczone w mące orzechy. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na pół godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.