MARCHEWKOWE PLACKI Z WARZYWAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- Ciasto:
- pół litra mleka,
- 1 szklanka marchewki startej na tarce z małymi otworami,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- przyprawa chili.
- Nadzienie:
- 1 główka zielonej sałaty,
- 2 strąki kolorowej papryki,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- kilka łyżek naturalnego jogurtu,
- 1 cebula,
- kilka zielonych oliwek bez pestek,
- sól, pieprz.
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj jajka, szczyptę soli, przyprawę chili, marchewkę, tłuszcz oraz mleko. Wszystkie składniki dobrze zmiksuj. Gładką masę rozrób wodą, przykryj i pozostaw na dwa kwadranse. Smaż w miarę grube placki i odsącz je z tłuszczu. Następnie sałatę oczyść i porwij na niewielkie kawałki, po czym cebulę i jajka pokrój w kostkę, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w makaronik, a oliwki w plasterki. Później jogurt ubij z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sosem jogurtowym. Porcje sałatki ułóż na placuszkach i przykryć drugim, jak kanapkę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu