MAKARON Z ZIEMNIAKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 300 g makaronu rurki,
- 400 g ziemniaków,
- 300 g vacherin - twardy ser francuski lub Bergkase,
- 2 cebule,
- 2 łyżki stołowe masła,
- pół litra mleka,
- utarta gałka muszkatołowa,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie zagotuj mleko i ćwierć litra wody, osól ją, wrzuć ziemniaki i gotuj przez 5 minut, po czym dodaj makaron i gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut, tak by wszystko było aldente. Następnie obierz cebulę, pokrój w krążki i podsmaż na maśle. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Ser pokrój w drobną kostkę. Do makaronu i ziemniaków dodaj po połowie cebuli i sera, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą, po czym wszystko wyłóż do żaroodpornej formy, a na wierzch wyłóż reszte cebuli i sera. Włóż naczynie do piekarnika i tak przygotowaną potrawę zapiekaj przez okło 15 minut na środkowym poziomie.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu