You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MAKARON Z ZIEMNIAKAMI
recipe image MAKARON Z ZIEMNIAKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 300 g makaronu rurki,
  • 400 g ziemniaków,
  • 300 g vacherin - twardy ser francuski lub Bergkase,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki stołowe masła,
  • pół litra mleka,
  • utarta gałka muszkatołowa,
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie zagotuj mleko i ćwierć litra wody, osól ją, wrzuć ziemniaki i gotuj przez 5 minut, po czym dodaj makaron i gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut, tak by wszystko było aldente. Następnie obierz cebulę, pokrój w krążki i podsmaż na maśle. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Ser pokrój w drobną kostkę. Do makaronu i ziemniaków dodaj po połowie cebuli i sera, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą, po czym wszystko wyłóż do żaroodpornej formy, a na wierzch wyłóż reszte cebuli i sera. Włóż naczynie do piekarnika i tak przygotowaną potrawę zapiekaj przez okło 15 minut na środkowym poziomie.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.