KWASZONE OGÓRKI PASTERYZOWANE
Składniki
- - 2 kg ogórków
- - 3-4 łyżki soli
- - 1 główka czosnku
- - 1/2 łyżki nasion kopru
- - kawałek chrzanu
- - 1 łyżka gorczycy
- - kilka liści winogron
- - kilka ziaren pieprzu
- - 2 listki laurowe
- - 1/2 łyżki cukru
Sposób przygotowania/kroki
Małe,umyte ogórki włożyć do słoików. Ogórki przełożyć ząbkami czosnku, liśćmi oraz chrzanem. Dołożyć gorczycę, listki laurowe oraz pieprz. Następnie ogórki zalać wrzątkiem (3-4 szklanki wody z solą). Wszystko przykryć gazą. Gdy upłynie 10 dni zalewę należy zlać do garnka, następnie zagotować i zalać wrzącą zalewą ogórki. Słoje zakręcone pasteryzować w wodzie mającej 95 C przez 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu