You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KWASZONE OGÓRKI PASTERYZOWANE
recipe image KWASZONE OGÓRKI PASTERYZOWANE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - 2 kg ogórków
  • - 3-4 łyżki soli
  • - 1 główka czosnku
  • - 1/2 łyżki nasion kopru
  • - kawałek chrzanu
  • - 1 łyżka gorczycy
  • - kilka liści winogron
  • - kilka ziaren pieprzu
  • - 2 listki laurowe
  • - 1/2 łyżki cukru
Sposób przygotowania/kroki
Małe,umyte ogórki włożyć do słoików. Ogórki przełożyć ząbkami czosnku, liśćmi oraz chrzanem. Dołożyć gorczycę, listki laurowe oraz pieprz. Następnie ogórki zalać wrzątkiem (3-4 szklanki wody z solą). Wszystko przykryć gazą. Gdy upłynie 10 dni zalewę należy zlać do garnka, następnie zagotować i zalać wrzącą zalewą ogórki. Słoje zakręcone pasteryzować w wodzie mającej 95 C przez 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.