KWASZONA KAPUSTA NA SAŁATKĘ
Składniki
- - 2 kapusty
- - 50 dag marchwi
- - 1 seler
- - 2-3 pory
- - 3 papryki
- - 3-4 cebule
- - 2 jabłka obrane ze skórki
- - 4 łyżki soli
- - 1 łyżka kminku
- - kilka ziaren jałowca
Sposób przygotowania/kroki
Umyte jabłka i warzywa należy utrzeć na tartce o dużych otworach.Paprykę i cebulę pokroić w paski.Kapustę drobno poszatkować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ubić w garnku kamiennym i nakryć talerzem. Kiedy puści sok talerzyk należy obciążyć i nakryć czystym płótnem. Gdy będzie widoczna piana na powierzchni, należy przebić kapuste w kilku miejscach i pozostawić na tydzień. Po tygodniu należy przełożyc kapustę do słoików i odstawić do chłodnych pomieszczeń.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu