KUKURYDZIANE CIASTKO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 2 i pół szklanki płatków kukurydzianych,
- ćwierć szklanki gorzkiego kakao,
- 3 łyżeczki miodu (może być sztuczny), 1/4 kostki margaryny,
- pół szklanki cukru,
- kilka kropli aromatu rumowego,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
W garnku stop masło z miodem, cukrem, kakaem oraz szczyptą soli, stale mieszając (najlepiej garnek umieść w kąpieli wodnej, czyli na większym garnku z wrzącą wodą - wtedy masa na pewno się nie przypali). Następnie dodaj aromat, lekko ostudź. Teraz masę wymieszaj z płatkami kukurydzianymi, przełóż do wyłożonej folią spożywczą i wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub foremki keksowej, przykryj folią i wstaw do lodówki, by chrupanka zastygła. Przed podaniem pokrój na porcje nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu