KNEDLE PO BAWARSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 15 dag wędzonego boczku,
- 25 dag suszonych owoców,
- 3 dag drożdży,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko,
- 8 dag masła,
- 3 łyżki stołowe cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Suszone owoce pokrój na niewielkie kawałki i namocz je w pół litrze ciepłej wody przez około trzy godziny. Następnie gdy miną trzy godz. dodaj dwie łyżki cukru oraz cynamon i gotuj na dużym ogniu przez dziesięć minut. Potem mąkę, sól i pokruszone drożdże wymieszaj, dodaj 5 dag masła, jajko oraz ciepłe mleko, wszystko to zagnieć i uformuj cztery knedle po czym przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Później weź płaski garnek, w którym rozpuścisz resztę masła i zarumień w nim łyżkę cukru, dodaj szczyptę soli i na tym ułóż obok siebie knedle. Garnek przykryj wilgotną ścierką i pokrywką, gotuj na średnim ogniu około półgodziny. Na koniec weź boczek, pokrój go na niewielkie kawałeczki i mocno podsmaż. Posyp nim knedle, wyłóż je na talerz i przybierz suszonymi owocami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu