KISZONE OGÓRKI
Składniki
- 2 kg małych młodych ogórków,
- 1 korzeń chrzanu,
- 1 główka czosnku,
- 2 dag soli,
- 3-4 listki laurowe,
- pęczek kopru,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 1 łyżeczka ziarnistego białego pieprzu,
- 1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania/kroki
Obierz i zetrzyj na tarce z dużymi otworami chrzan. Następnie umyj ogórki i włóż na minutę do wrzątku, po czym przełóż do zimnej wody, po 2 minutach dobrze odcedź. Układaj je ściśle w wygotowanych słoikach, przekładając przyprawami, gałązkami kopru oraz wiórkami chrzanu. Potem wodę zagotuj z solą oraz cukrem, dodaj kwasek cytrynowy i dobrze wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki tak, by płyn je w całości przykrywał. Zamknij wygotowanymi pokrywkami i pasteryzuj tradycyjną metodą przez około 20 minut w temperaturze około 90°C.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu