KIM CHI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 3 ogórki
- 5 łyżek soli
- 6 łyżek chili w proszku
- 1/2 szkl. wody
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania/kroki
Oczyścić ogórki nacierając je solą. Pociąć w 6 cm kawałki, zrobić głębokie nacięcie wzdłuż każdego kawałka, tak żeby końcówka kawałka była nieprzecięta. Posypać ogórki solą, odstawić na kilka godzin. Wymieszać składniki na pastę chili razem z wodą. Dodać posiekane dymki, czosnek, cebulę, cukier i łyżeczkę soli, wymieszać. Włożyć trochę nadzienia do nacięć. Ogórki ułożyć w misce na wierzch położyć pozostałe nadzienie. Odstawić do chłodnego zacienionego miejsca na dobę. Kim Chi nadaje się do spożycia w ciągu tygodnia.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu