You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KASZANKA
recipe image KASZANKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • Składniki na 10 kg mięsa:
  • - kasza (najlepiej gryczana)
  • - 3 cebule
  • - 160 g soli
  • - 40 g pieprzu
  • - 10 g ziela angielskiego
  • - majeranek
  • - goździki
Sposób przygotowania/kroki
Kasze należy ugotować w rosole, w którym gotowano wcześniej mięso. Proporcja: na 1 kg kaszy należy wlać 1 litr rosołu. Na gotującą sie kaszę trzeba bardzo uważać, aby kasza się nie rozgotowała na papke. Należy ugotować ja w ten sposób, że pojedyncze ziarenka muszą być miękkie, ale nie mogą być pozlepiane i za bardzo rozgniecione. Następnie zmielić mięso takie jak płuca, głowizne i wątróbkę przez sito z dziurkami o średnicy 6 mm po czym je ugotować. Dodać je do kaszy. Dodać przyprawy, rosół i krew - po jednym litrze na 10 kg mięsa z kaszą. Wymieszać dokładnie i nadziać masę na dowolne gatunki jelit lub kiszek. Ugotować i przełożyć na kilka minut do zimnej wody. Ochłodzone nie powinny się ze sobą stykać.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.