KASZANKA
Składniki
- Składniki na 10 kg mięsa:
- - kasza (najlepiej gryczana)
- - 3 cebule
- - 160 g soli
- - 40 g pieprzu
- - 10 g ziela angielskiego
- - majeranek
- - goździki
Sposób przygotowania/kroki
Kasze należy ugotować w rosole, w którym gotowano wcześniej mięso. Proporcja: na 1 kg kaszy należy wlać 1 litr rosołu. Na gotującą sie kaszę trzeba bardzo uważać, aby kasza się nie rozgotowała na papke. Należy ugotować ja w ten sposób, że pojedyncze ziarenka muszą być miękkie, ale nie mogą być pozlepiane i za bardzo rozgniecione. Następnie zmielić mięso takie jak płuca, głowizne i wątróbkę przez sito z dziurkami o średnicy 6 mm po czym je ugotować. Dodać je do kaszy. Dodać przyprawy, rosół i krew - po jednym litrze na 10 kg mięsa z kaszą. Wymieszać dokładnie i nadziać masę na dowolne gatunki jelit lub kiszek. Ugotować i przełożyć na kilka minut do zimnej wody. Ochłodzone nie powinny się ze sobą stykać.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu