KAPUSTA KWASZONA ZE ŚLIWKAMI
Składniki
- - 2 kg kapusty cukrowej
- - 1/2 kg śliwek
- - 1 łyżka kminku
- - 3/4 pory
- - 3 łyżki soli
Sposób przygotowania/kroki
Poszatkować kapustę. Oczyścić z pestek śliwki i pokroic je w paski. Pory umyć i pokroić w piórka. W możdzierzu rozgnieść kminek i wymieszać z solą. Kapuste z solą, śliwkami oraz przyprawami należy wymieszać. Ubić dokładnie w garnku kamiennym. Nakryć płaskim talerzem, talerz obciążyć i przykryc gazą. Gdy pojawi się piana po kilku dniach, należy kapustę przebić do dna w kilku miejscach. Pozostawić. Po tygodniu kapusta bedzie gotowa wtedy należy przełożyć ją do słoików.Prechowywać ją w chłodnych miejscach lub lodówce. Przed podaniem kapustę należy wymieszać z oliwą i przyprawić cukrem i pieprzem do smaku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu