HERBATNIKI Z KASZĄ MANNĄ
Składniki
- 1 l mleka,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 40 dag płaskich herbatników,
- 25 dag (1 kostka) margaryny,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Z litra odlej szklankę mleka i wymieszaj z kaszą manną oraz kakaem. Do pozostałego mleka dodaj szczyptę soli, cukier oraz margarynę, zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodaj kaszę z dodatkami i stale mieszając, gotuj do chwili, gdy masa się zgęstnieje. Teraz formę wyłóż połową herbatników (możesz je pokruszyć lub pozostawić w całości), po czym wylej na nie masę kakaową i przykryj pozostałymi herbatnikami, ostudź. Na wierzch polej polewą kakaową z torebki lub przygotowaną z trzech łyżek margaryny, trzech łyżek kakao, trzech łyżek cukru i trzech łyżek mleka, stopionych razem na małym ogniu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu