HAMBURGERY ZE SZPINAKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
- 4 bułki hamburgerowe,
- pół porcji mrożonego szpinaku,
- 2 cebule,
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
- 1 główka zielonej sałaty,
- pół szklanki kaszy kukurydzianej,
- 2 łyżki przesianej mąki,
- 1 jajko,
- 1 pomidor łub 1 ogórek (może być kiszony),
- 8 łyżek ostrego sosu (np. keczupu),
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw szpinak przelej wrzątkiem na cedzaku i dobrze odciśnij. Następnie słonecznik upraż na suchej patelni na złoty kolor, po czym cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oliwy. Teraz dodaj szpinak i duś 3-4 minuty na małym ogniu, stale mieszając, dopraw do smaku. Potem zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia i dodaj kaszę kukurydzianą rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Gotuj ją na niewielkim ogniu około 10 minut, stale mieszając, kasza powinna zgęstnieć. Następnie dodaj mąkę, jajko oraz posiekane ziarna słonecznika, lekko przestudź. Teraz uformuj płaskie hamburgery i smaż je na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Później liście sałaty podrzyj na niewielkie kawałki. Pomidora pokrój na plasterki, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w makaronik. Następnie bułki przekrój i każdą połówkę posmarowuj sosem, włóż do środka po jednym hamburgerze. Przybierz kawałkami sałaty, plasterkiem pomidora lub ogórka i kawałkiem papryki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu