GRYCZANE NALEŚNIKI KRESOWE
Składniki
- 50 dag zmielonej kaszy gryczanej lub mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 4 jajka,
- 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Pół szklanki mleka zmiksuj z mąką oraz szczyptą soli, następnie dodając po jednym jajku i po łyżce pozostałego mleka z dodatkiem oliwy. W dość krótkim czasie wyrób ciasto, po czym odstaw 2 godziny, by odpoczęło. Zanim usmażysz raz jeszcze wymieszaj ciasto, a jeśli zrobi się zbyt gęste, dodaj trochę mleka lub wody, by masa miała konsystencję rzadkiej śmietany. Następnie smaż naleśniki, przecierając patelnię płatkiem słoniny. Naleśniki gryczane smaży się z obu stron na rumiano. W wersji bardziej wykwintnej gotowe naleśniki posmaruj masłem, posyp szczyptą tartego żółtego sera, przykryj cieniutkim plasterkiem szynki i lekko oprósza pieprzem. Potem złóż na pół i na wierzchu połóż kawałeczek masła, delikatnie zapiecz.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu