FASOLKA PO GRECKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 200 g fasoli Jaś,
- 300 g pomidorów,
- mały koncentrat pomidorowy,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 ml oliwy,
- ostra papryka mielona,
- cukier, sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolę zostaw na noc w wodzie do namoczenia. Następnego dnia ugotuj ją w osłodzonej i osolonej wodzie. Obierz i pokrój pomidory. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż cebulę, pomidory, wycśnięty przez praskę czosnek i dodaj koncentrat pomidorowy, tak aby całość tworzyła gęsty sos. Następnie dopraw go szczyptą ostrej papryki, cukru, solą oraz pieprzem. Potem odcedź fasolę i dodaj ją do sosu, po czym wszystko razem duś przez około 10 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu