You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
FASOLA Z JAJKAMI PO EGIPSKU
recipe image FASOLA Z JAJKAMI PO EGIPSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
  • pół kg suszonej ciemnej fasoli,
  • 4 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cytryny,
  • łuski z 3 cebul czerwonych,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 5 łyżek stołowych oliwy,
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Fasole wrzuć go garnka, zalej zimną wodą i zostaw na noc, by się namoczyła. Łuski cebuli wrzuć do garnka, włóż jajka, zalej wodą i dolej pół łyżki oliwy. Tak przygotowane jajka gotuj około dwie godziny pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wylej wodę z fasoli, opłucz ją i zalej świeżą wodą. Gotuj przez półtorej godziny pod przykryciem, dopóki nie zmięknie. Od czasu do czasu dolewaj wody, by była nią przykryta. Pod koniec gotowania posól fasolę. Po ugotowaniu odsącz ją na sicie i wsyp do miski. Następnie posiekaj bardzo drobno czosnek, wymieszaj go z solą, pieprzem i oliwą. Dodaj to wszystko do fasoli. Wszystkie składniki wymieszaj, po czym obierz jajka, pokrój je w ćwiartki, skrop cytryną i udekoruj sałatkę resztą cytryny i poszatkowaną natka pietruszki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.