You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
DYNIOWE PLACKI
recipe image DYNIOWE PLACKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 1 kg dyni,
  • 25 dag średniej marchewki,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika,
  • mielona słodka papryka,
  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, rzeżucha),
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw obierz dynię i usuń z niej pestki. Następnie obierz marchewki. Potem jarzynki zetrzyj na tarce z dużymi otworami, wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, mąką ziemniaczaną i pestkami słonecznika. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Na koniec smaż niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszaj z zieleniną, dopraw do smaku i podaj do placków.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.