DYNIOWE PLACKI
Składniki
- 1 kg dyni,
- 25 dag średniej marchewki,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika,
- mielona słodka papryka,
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, rzeżucha),
- tarta gałka muszkatołowa,
- tłuszcz do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw obierz dynię i usuń z niej pestki. Następnie obierz marchewki. Potem jarzynki zetrzyj na tarce z dużymi otworami, wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, mąką ziemniaczaną i pestkami słonecznika. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Na koniec smaż niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszaj z zieleniną, dopraw do smaku i podaj do placków.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu