CYTRYNOWA ZUPA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- ok. 1,5 l bulionu z kurczaka,
- pół szkłanki bardzo drobniutkiego makaronu,
- 3 jajka,
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól,
- wyciśnięty sok z dwóch cyryn oraz
- kilka plasterków cytryny do przybrania.
Sposób przygotowania/kroki
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją w bulionie. Następnie ubij jajka, dodaj sok z cytryny oraz dużą łyżkę zimnej wody. Mieszając dodawaj po jednej łyżce wazowej wywaru, tak kolejno 3 łyżki. Potem całość wlej do wywaru i natychmiast ściągnij zupę z ognia, aby nie doprowadzić jej do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Podczas mieszania jajek z całością wywaru uważaj, by jajka się nie ścięły. Przybierz zupę plasterkami cytryny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu