CIASTO Z KAWĄ
Składniki
- 3 czubate szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 4 czubate łyżki margaryny,
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- mielony cynamon,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie rozpuść w ciepłym mleku kawę. Żółtka utrzyj z cukrem oraz tłuszczem i stale ucierając, dodawaj kawę z mlekiem i wreszcie, po łyżce dosypuj mąkę z dodatkami. Potem przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i wstaw na 40-45 minut do nagrzanego do 180°C. Zanim podasz ciasto na stół, posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu