You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
CHRUPIĄCE FAWORKI
recipe image CHRUPIĄCE FAWORKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 50 dag mąki,
  • 5 żółtek (z białek można przygotować bezy),
  • 2 łyżki cukru,
  • piwo,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę przesiej na stolnicę, do środka wbij żółtka, wsyp cukier, szczyptę soli i posiekaj nożem. Następnie dodaj schłodzone masło i energicznie zagniataj rękami, dolewając piwo tak, by ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Teraz wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, i pokrój tradycyjne faworki i zawijaj je. Smaż natychmiast na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Dokładnie odsącz i posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.