CHRUPIĄCE FAWORKI
Składniki
- 50 dag mąki,
- 5 żółtek (z białek można przygotować bezy),
- 2 łyżki cukru,
- piwo,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę przesiej na stolnicę, do środka wbij żółtka, wsyp cukier, szczyptę soli i posiekaj nożem. Następnie dodaj schłodzone masło i energicznie zagniataj rękami, dolewając piwo tak, by ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Teraz wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, i pokrój tradycyjne faworki i zawijaj je. Smaż natychmiast na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Dokładnie odsącz i posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu