CHŁODNIK POMIDOROWY Z KUSKUSEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
- Zupa
- 1,5 litra passaty (rzadkiego przecieru pomidorowego)
- łyżka harissy
- łyżka cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 3 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone drobniutko
- pieprz, sól
- oliwa
- Kuskus
- miseczka kuskusu
- garść posiekanej kolendry
- garść posiekanej świeżej mięty
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki pokrojonej drobno czerwonej papryki
- 1 pokrojona drobno zielona papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- posiekana drobno cebula
- sól i pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Przelać passatę do dużej miski. Do garnka wlać ocet i wsypać cukier. Podgrzewać, na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (należy ciągle mieszać). Ostudzić i dodać do passaty. Dodać resztę składników (oprócz oliwy). Odstawić do lodówki. Kuskus zalać gorącą wodą (ilość wody należy sprawdzić na opakowaniu). Następnie dodać pozostałe składniki. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Na środku głębokiego talerza ułożyć górkę kuskusu z dodatkami. Nalać wokół chłodnik. Całość można polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu