ŚLEDZIOWY TORT
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 50 dag solonych filetów śledziowych, matiasów,
- 4 jajka,
- 3 marchewki,
- 3 cebule,
- 3 ziemniaki,
- 3 buraki,
- 1 większy słoik majonezu,
- sok z 1 cytryny,
- posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek),
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Na początku śledzie wyjmij z opakowania, następnie ugotuj jajka na twardo, a marchewkę, buraki oraz ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Teraz weź wysoką, szklaną salaterkę i warstwami układaj w niej poszczególne składniki. Każdą z warstw lekko posól i polej majonezem. Pierwsze ułóż pokrojone w kostkę śledzie, skrop sokiem z cytryny i posypać zieleniną. Następnie posyp drobno posiekanymi cebulami, dwoma jajkami, a następnie rozłóż warstwę startej na jarzynowej tarce marchewki, na nią posyp utartymi na tarce z grubymi otworami ziemniakami i znów natką. Teraz warstwa utartych buraków polanych sokiem z cytryny i kolejne dwa posiekane jajka. Całość posyp koperkiem i z wierzchu polej majonezem. Sałatka powinna wyglądać jak tort. Zanim podasz wstaw na przynajmniej 4 godziny do lodówki, by tort się dobrze schłodził.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu