You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ŚLEDZIOWY TORT
recipe image ŚLEDZIOWY TORT
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 50 dag solonych filetów śledziowych, matiasów,
  • 4 jajka,
  • 3 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 buraki,
  • 1 większy słoik majonezu,
  • sok z 1 cytryny,
  • posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek),
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Na początku śledzie wyjmij z opakowania, następnie ugotuj jajka na twardo, a marchewkę, buraki oraz ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Teraz weź wysoką, szklaną salaterkę i warstwami układaj w niej poszczególne składniki. Każdą z warstw lekko posól i polej majonezem. Pierwsze ułóż pokrojone w kostkę śledzie, skrop sokiem z cytryny i posypać zieleniną. Następnie posyp drobno posiekanymi cebulami, dwoma jajkami, a następnie rozłóż warstwę startej na jarzynowej tarce marchewki, na nią posyp utartymi na tarce z grubymi otworami ziemniakami i znów natką. Teraz warstwa utartych buraków polanych sokiem z cytryny i kolejne dwa posiekane jajka. Całość posyp koperkiem i z wierzchu polej majonezem. Sałatka powinna wyglądać jak tort. Zanim podasz wstaw na przynajmniej 4 godziny do lodówki, by tort się dobrze schłodził.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.