You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BABKA WIELKANOCNA
recipe image BABKA WIELKANOCNA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
  • 5 jajek (4 duże)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • margaryna cała np. Kasia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek
  • otarta skórka z cytryny
  • tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Rozpuścić margarynę i dodać do ciasta. Ubijać bez przerwy. Następnie dodać aromaty i bakalie, włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do babek z kominkiem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (temperatura około 170°C) i piec przez ok. 45 minut. Babka ta jest znakomita i delikatna, a przechowywana w szczelnym zamknięciu zachowuje świeżość przez dwa tygodnie. Babkę można przyrządzić także z dodatkiem kakao. Po wykonaniu ciasta wlać do formy tylko 2/3 całej jego ilości. Do reszty dodać 2 pełne łyżki kakao, dokładnie wymieszać i wylać do formy. Następnie widelcem, delikatnie i spiralnie przegarniać ciasto, nie dotykając dna.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.