BABKA WIELKANOCNA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
- 5 jajek (4 duże)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- margaryna cała np. Kasia
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 dag rodzynek
- otarta skórka z cytryny
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Rozpuścić margarynę i dodać do ciasta. Ubijać bez przerwy. Następnie dodać aromaty i bakalie, włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do babek z kominkiem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (temperatura około 170°C) i piec przez ok. 45 minut. Babka ta jest znakomita i delikatna, a przechowywana w szczelnym zamknięciu zachowuje świeżość przez dwa tygodnie. Babkę można przyrządzić także z dodatkiem kakao. Po wykonaniu ciasta wlać do formy tylko 2/3 całej jego ilości. Do reszty dodać 2 pełne łyżki kakao, dokładnie wymieszać i wylać do formy. Następnie widelcem, delikatnie i spiralnie przegarniać ciasto, nie dotykając dna.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu