🟢SMACZNE CIASTO KAWOWY KRÓLEWICZ - Zobacz Przepis Krok Po Kroku - WYSTRZAŁOWA KUCHNIA ☕️{
🟢SMACZNE CIASTO KAWOWY KRÓLEWICZ - Zobacz Przepis Krok Po Kroku - WYSTRZAŁOWA KUCHNIA ☕️ 🟢📑PRZEPIS KROK PO KROKU NA CIASTO KAWOWY KRÓLEWICZ - WYSTRZAŁOWA KUCHNIA: SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 500 ml mleka 7 żółtek 1 cukier wanilinowy 5 kopiastych łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g ma . Oglądalność: 54, czas trwania 5m 2s, ocena 0, reakcje 1.
Wasze opinie
🟢SMACZNE CIASTO KAWOWY KRÓLEWICZ - Zobacz Przepis Krok Po Kroku - WYSTRZAŁOWA KUCHNIA ☕️
- 🟢SMACZNE CIASTO KAWOWY KRÓLEWICZ - Zobacz Przepis Krok Po Kroku - WYSTRZAŁOWA KUCHNIA ☕️🟢📑PRZEPIS KROK PO KROKU NA CIASTO KAWOWY KRÓLEWICZ - WYSTRZAŁOWA KUCHNIA:
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
500 ml mleka
7 żółtek
1 cukier wanilinowy
5 kopiastych łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła
WYKONANIE:
Przygotowujemy 500 ml mleka. Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę i dodajemy do miski. Następnie dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , cukier , mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną. Miksujemy kilka sekund aż składniki się połączą. Pozostałe mleko wlewamy do garnka , dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budynie i mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
SKŁADNIKI NA CIASTO BIAŁKOWE:
7 białek
szczypta soli ( do białek )
1 szklanka cukru pudru
10 płaskich łyżek przesianej mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki przesianej , zmielonej kawy ziarnistej
WYKONANIE:
Białka ubijamy ze szczyptą soli . Stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę ziemniaczaną , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Stopniowo wsypujemy do białek i miksujemy. Następnie dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) , rozsmarowujemy a następnie robimy wgłębienia za pomocą łyżki i posypujemy kawą.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
szczypta soli ( do jajek )
4 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
4 kopiaste łyżki przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWE SKŁADNIKI:
dowolna ilość pokruszonych orzechów lub migdałów do posypania góry ciasta.
WYKONANIE:
Do jajek dodajemy szczyptę soli , cukier , cukier wanilinowy i ubijamy do momentu aż podwoją swoją objętość.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Wsypujemy do ciasta i dokładnie łączymy za pomocą łyżki. Wykładamy równomiernie na kawę i delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piecyka a następnie przekrawamy na pół. Ciasto odwracamy do góry nogami ( czyli biszkopt ma być na dole blachy a beza na górze ) .
Na spód ciasta wykładamy 2/3 wcześniej przygotowanej ( wystudzonej ) masy budyniowej i rozsmarowujemy.
Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta i lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą masę budyniową i rozsmarowujemy. Górę ciasta posypujemy pokruszonymi migdałami lub orzechami oraz przesianym kakao. Wstawiamy do lodówki.