Sekret japońskiego ryżu - musisz o tym wiedzieć!{



Czy wiedzieliście, że ryż szeroko dostępny w Polsce to coś innego niż japoński ryż , z którym Japonia się kojarzy? Obejrzyjcie ten odcinek i przekonajcie się, czym się różni ten japoński ryż od tego w Polsce! Poznacie też kilka ciekawostek na temat kultury jedzenia ryżu w Japonii. *Jest błąd w napisie - "o ryżu dostępnym w Po . Oglądalność: 341419, czas trwania 5m 30s, ocena 20293, reakcje 2339.

Wasze opinie


Sekret japońskiego ryżu - musisz o tym wiedzieć!

- Gdy byłam w Japonii, w hotelu na śniadanie podano ryż, który był półprzeźroczysty, lepki, ale wyraźnie było widać poszczególne ziarenka (w innych ryżach po ugotowaniu ziarna wizualnie się ze sobą zlewają) i był pyszny. Masz może pomysł jaka to mogła być odmiana? Próbowałam wszelkiego dostępnego w Polsce ryżu do sushi, i żaden nie był tak dobry. A może to przez sposób gotowania?
- Ignacy jesteś MISTRZEM! Czy zanim nagrasz odcinek - piszesz sobie tekst, który masz mówić? Czy czytasz napisany tekst? Czy też wszystko nagrywasz na bieżąco i wymyślasz wszystko na bieżąco?🤔
- A tu może zerkałeś bagażniki samochodowe Lublin , warto było.
- Nie wiem czy przeczytasz. Kiedyś w Polsce był taki krotki ryż i był też standartem ale to było za tak zwanej komuny , i wszystko co było dobre i zdrowe i smaczne zamieniono na szumnie nazwany "dobrobyt kapitaslistyczny" . No i teraz mamy jedzenie które prawie każde smakuje tak samo , czyli jak byś jadł steropian. Daliśmy się omamić zachodem a ten nas wykorzystał, powykupywał za bezcen najlepsze fabryki a w zamian sprzedał swoją technologię gdzie ludzi się truje byle czym, nawet nie można to nazwać obecnie jedzeniem, sama chemia sztucze smaki ,sztuczne barwniki. Potem mamy wiele schorzeń , medycyna już nie nadąża. Odzyskać to nanowo będzie wielkim wyzwaniem . Chyba że wszystko jest celowo robione dla zmiejszenia populacji ludzi. Ludzie sie po woli z tego budzą ale już jest o wiele za późno.
- Facet gadał o ryżu, o dziwo prosto i sensownie jak na Polskę, a komentarze na temat jego zdolności lingwistycznych... On o chlebie, wy o niebie... Typowe dla Januszy i Grażyn dziwowanie się że ktoś odnalazł w ich płaskiej Ziemi taką dziurę kulturową jak Polska....
- Jaką restaurację poleciłbyś z Warszawy? Bardzo zależy mi na poznaniu odpowiedzi na to pytanie.
- Nie wolno gotować ryżu w saszetkach
- Ignacy jesteś niezwykłym człowiekiem. Bardzo inspirujesz. Życzę powodzenia 😊
- Co do ryżu.
Polska kuchnia nie znosi, nie lubi klejącego ryżu. Taka papka, melasa jest ledwo jadalna. Polak lubi ryż "aldente", kiedy ziarenka po ugotowaniu się nie kleją. Są specjalne techniki gotowania aby ryż nie kleił się. Płucze się kilka razy, a nasze babcie trzymały garnek pod pierzyną. Ja także wolę taki ryż.
Kiedy to jest kleista maź, uważam że kucharz spaprał robotę.
- Długo ziernisty jest przylpjającyący się do ust a krótki jest słoniejszy i łatwiej się go je.
- A może znasz podobną restaurację w Warszawie?
- Dziękuję. Jako że jestem wrocławianką i chciałam spróbować japońskiej kuchni, Twoja rekomendacja jest dla mnie bezcenną informacją. Jeszcze raz dziękuję. Powtórzę za innymi. Rewelacyjne opanowanie języka polskiego, tak wymowy która jest nie łatwa, jak i budowania zdań.
- Są może jakieś w Warszawie restauracje podobne do tej we Wrocławiu?
- Super mówisz po Polsku
- Pamiętam, że gdy na stołówce studenckiej podawano ryż, Wietnamczycy tego dnia obiadu nie jedli. Według nich dobrze ugotowany ryż powinien składać się z oddzielnych, nie sklejonych ziaren, ale na tyle miękkich, aby z łatwością dały się rozetrzeć w palcach
- Kupiłam wczoraj "sushi rice" z dopiskiem "japanese style" w Lidlu.
- Badania w egzotycznych krajach wykazały związek między liczbą poczec dzieci z zespołem Downa a narażeniem na takie pierwiastki jak arsen, olow i rtęć. Pierwiastki te mogą występować w rybach i owocach morza, ryżu białym i ciemnym, czekoladzie, borowikach, a także w dużym stężeniu w suplementach ze spirulina. Jest to jedna z przyczyn częstszego występowania potomstwa z zespołem Downa wśród semiwegetarian. Dodatkowym czynnikiem ryzyka w tej grupie jest niedobór choliny z jajek. #RybyTruja
- Krótki jest w workach w selgrosie
Tylko taki jem
Długi jest obleśny
- Świetnie mówisz po Polsku 😁
- Próbowałam ryżu dlugoziarnistego oraz krótko ziarnistego i lubię oba. Do ryżu długoziarnistego jestem przyzwyczajona bo faktycznie z takiego w Polsce korzystamy, a ryż krótkoziarnisty poznałam gdy zaczęłam pracę na kuchni w barze sushi. Zupełnie inna bajka, a w zalewie to już wogóle pycha! Korzystamy z "ryżowaru" na codzień - bardzo fajna i wygodna maszyna. Wymieniłeś najpopularniejsze wg Ciebie rodzaje ryżu w Japonii i aż jestem ciekawa z jakiego my sami korzystamy w pracy - koniecznie muszę sprawdzić. Ostatnio w jednym z marketów natrafiłam na ryż do sushi i aż się zdziwiłam, bo zwykle jest z nim najtrudniej i albo trzeba szukać w sklepie z żywnością azjatycką w jakimś dużym mieście albo w Kuchniach Świata. A tu proszę, taki dość zwyczajny Kaufland ma ryż do sushi w ofercie. Miła niespodzianka.

Ta restaurację we Wrocławiu, którą polecasz bardzo chętnie odwiedzę. Tak się składa że mam tam koleżankę i czasem do niej przyjeżdżam więc przy kolejnej okazji zajrzymy i spróbujemy kuchni japońskiej :)
- O wiele bardziej wolę rży krótkoziarnisty bo według mnie jest bardzo smaczny