Kuchnie świata: Tunezja - smaczne potrawy i smakołyki Tunezji. Co jeść i na co uważać | #026{



Subskrybuj nasz kanał: https://bit.ly/39jAU71 Regionalna kuchnia północnej Afryki jest wspólna dla wszystkich krajów Maghrebu, czyli także Tunezji. Z mięs popularne są jagnięcina i baranina, a jako dodatki, placki i kasze z przewagą kuskusu. Ponadto jaja, warzywa - szczególnie pomidory, ogórki i fasola oraz szeroka gama przypraw. Kil . Oglądalność: 1423, czas trwania 6m 44s, ocena 18, reakcje 5.

Wasze opinie


Kuchnie świata: Tunezja - smaczne potrawy i smakołyki Tunezji. Co jeść i na co uważać | #026

- Już za 6 dni będę zachwycał się tymi smakołykami 🤤
- Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna. Króluje w niej kuskus, dania z drobiu i jagnięciny, owoce morza, gotowane i świeże warzywa. Mnie bardzo smakował brik - pieróg o trójkątnym kształcie, chrupiącym cieście z nadzieniem rybnym lub kartoflanym. Oczywiście nie można pominąć ogromnej ilości wszelkich deserów i ciast, wydaje mi się, że nawet słodszych niż nasze. Jest też dużo rodzajów lokalnej chałwy z różnymi dodatkami. Będąc na targu na Dżerbie widziałem również suszone małe srebrne rybki, które lokalsi jedzą jako przekąskę. Trzeba wspomnieć jeszcze o pikantnej paście o nazwie harissa, która dodawana jest niemal do wszystkiego (w osobnym naczyniu). Ogólnie kuchnię tunezyjską uważam za smaczną i aromatyczną - dzięki dużej ilości przypraw, naprawdę warto jej spróbować.
-
- Cześć, jakiś czas temu na Onet było o lasce, która zrzuciła przeszło 10 kg w dwa miesiące dzięki diecie Anusi (najlepiej poczytać w google). Jadła jakieś produkty z niskim IG, stewię, błonnik i coś tam chyba jeszcze. Jeśli ktoś z komentujących tutaj ma jakieś doświadczenie dotyczące tej diety - bardzo proszę o jakieś opinie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
- Czekamy :)