Kuchnia japońska.Kakuni-boczek po japońsku.{



Zapraszam na film z przepisem na przepyszny duszony boczek po japońsku-kakuni. Smacznego:) Składniki: 500 gram surowego boczku 7 cm korzenia imbiru ze skórką zielona część dużego pora zalewamy wodą przykrywając składniki 125 ml sosu sojowego 125 ml mirinu 3 czubate łyżki cukru 600 ml wody biały ryż fasolka szparagowa opcjonalnie . Oglądalność: 1590, czas trwania 8m 32s, ocena 45, reakcje 4.

Wasze opinie


Kuchnia japońska.Kakuni-boczek po japońsku.

- Idea w sumie podobna jak w chińskim podwójnie gotowanym boczku (tyle, że w chińskim przypadku mięso najpierw się gotuje, a potem smaży). Smaki trochę inne, bo Chińczycy nie dodają słodkiego mirinu, tylko wytrawne w sumie wino shiaoxing. Zastanawiam się, 1) po co tak dokładnie osuszać kawałki mięsa po pierwszym gotowaniu? Przecież i tak wracają do wody. 2) Dlaczego po prostu nie dogotować boczku w tym mocno zaromatyzowanym bulionie z pierwszego gotowania, dodawszy sosu sojowego, mirin i cukru?
Danie udałoby się również z żeberkami i/lub karkówką, jak myślisz?
- gabi libisz jeść
-