Kuchnia japońska-jak zrobić shoyu ramen{



Zapraszam na domowy,łatwy przepis na shoyu ramen. Smacznego:) Składniki: Bulion: 750 gram porcji rosołowej 2,5 litra zimnej wody 25 gram kombu 1 łyżka grubszego katsuoboshi 1 łyżka suszonych krewetek 7 cm korzenia imbiru Shoyu tare: 200 ml sosu sojowego 3 łyżki cukru 50 ml wina ryżowego 50 ml sake do gotowania 1 duża łyżka startego . Oglądalność: 35433, czas trwania 8m 42s, ocena 370, reakcje 34.

Wasze opinie


Kuchnia japońska-jak zrobić shoyu ramen

- dobowy a tu jakieś czasiu siasiu czapy
- A ro nie jest tak że kombu nie powinno się gotować, tylko użyć je do tare wlasnie tak samo jak imbir.
I kości bez pierwszego gotowanie?
Cos tu nietypowo.
- kliknij po więcej drewniane krasnale do ogrodu więcej to już w google trzeba.
- A powiedz proszę, czy takie tare można długo przechowywać? Bo to bardzo duża ilość, wlałaś aż 200 ml sosu sojowego a do samej zupy dałaś zaledwie 2 łyżki.
- Mam jedno pytanie, bo nie stety nie posiadam japońskich składników, a nie chce zamawiać, czy jak bym usmażyła mięso, do garnka nalała wody wrzuciła mięso, pore i dolała sos sojowy, ugotowała makaron i jajka potem jak by wszystko było gotowe to włożyła bym do miski makaron dolała zupy i na to jajko i bym dokroiła pory to by mi wyszedł ramen???
- Gdy jestem głodny zawsze tu zaglądam Lady Gabi, pychota:)
- Byloby super gdybys dzielila sie troche swoja wiedza teoretyczna. Na bank masz taka. To bylaby petarda
- bardzo dobrze pokazane! Ja robię ramen w wolnowarze Crock -pot :) Nie przypala, pełen smaku
- Bardzo fajny i łatwy przepis,na pewno skorzystam;)
- Miło się Ciebie slycha, oblednie patrzy się na jedzenie. Zrobilam się głodna 😊
- Chciałam zapytać czy kombu można jednak zagotować w bulionie? Nie będzie kwaśny bulion?Pozdrawiam!
- Niestety... to co ugotowałaś to po prostu inaczej przyprawiony rosół - jedyne co danie zaprezentowane na filmie ma wspólnego z "japońskim odpowiednikiem" to tylko forma podania. Proces gotowania rosołu diametralnie różni się od procesu przygotowywania ramen i nieważne jak będziemy się starać to stosując nasz polski wywar nigdy nie uzyskamy smaku japońskiej potrawy - ha! nie zbliżymy się do tego nawet w kilku procentach. Dlatego wszystkie filmy opisujące sposób przygotowania ramen na polskim rosole mijają się z celem.

Nie piszę tego żeby hejtować - piszę to żeby uświadomić ludziom, że ramen to nie rosół. Ramen to nawet nie jest zupa. Ramen to sztuka i doskonałość sama w sobie. Filmik na plus za rosołek asian style. Może kiedyś pokusisz się o spróbowanie przyrządzenia prawdziwego dzieła sztuki? :D
- Przepraszam, że spytam, ale mogłabym wiedzieć czym się Pani zajmuje? Jest Pani kucharzem z zawodu, albo coś? Bardzo mnie to intryguje.
- dzisiaj właśnie zrobiłam identyczny bulion na ramen, do tare brakuje mi wina i sake czy jest to konieczne? może jakieś zamienniki dało by radę? :-( oczywiście nie miałam także tych cud maciupkich kreweteczek, chlip chlip :-(
- Zabrakło mi dziś kombu właśnie😢 Piątkowy ramenik na ścinkach.. Ukłony i smacznego wszystkim. A o ramenie to można dużo mówić (jeść!) - uwierzyłem, odkąd widziałem kanał ramen adventures.
Ps.nie pytamy, nie pytamy - zajadamy, zajadamy😊
- mozna katsuboshi zastapic platkami bonito?