Knedel czeski - buła drożdżowa{



Nasze polskie Pampuchy są delikatne i wspaniałe, jednak gdy potrzebna jest drożdżowa kluska o "cięższym" smaku polecam czeskie knedliczki :) Zaczyn - 1 i 1/2 szklanki mleka (300 ml) - 50 g świeżych drożdży - czubata łyżeczka cukru - łyżka mąki Pozostałe - 500 g mąki pszennej - łyżeczka soli - 1 jajo - 1 duża lekko czerstwa bułk . Oglądalność: 42071, czas trwania 7m 7s, ocena 495, reakcje 28.

Wasze opinie


Knedel czeski - buła drożdżowa

- Środa jest wielki tak jak piątek raz w roku.ale tu jest wyjątek Środa jest zawsze Wielki.Dziekuje za super przepisy zdrówka życzę i pozdrawiam.
- Okropnie to wygląda... . Żygowiny... .
- Ja tam tu widziałem, torby papierowe wrocław hurtownia , dobrze jak tu znajdziecie coś ciekawego.
- Przepis bardzo dobry, ale Czesi gotują knedlyki na parze. Są wtedy suchsze, ale bardziej pulchne.
- 1. próba dzisiaj i w proporcjach podanych wyżej zgodnie z miarkami i waga kuchenna (nawet maka ta sama!) ciasto wyszlo przy rozrabianiu tragicznie kruche - musialem podlac dobre jeszcze 100 ml mleka i rygorystycznie mieszac zeby sie zlepilo ladnie
2. szkoda ze nie bylo pokazane jak ten zaczyn ma wygladac, albo lepie, jak ma NIE wygladac, u mnie byly jeszcze brazowe złogi drożdży mimo rygorystycznego mieszania
3. wszystko szło pieknie do czasu gotowania. Zrolowalem 3 walki sympatyczne, super konsystencja puszystego ciasta. Gotowanie 5 min na jedna, 3 min na drugą stronę w garnku z duza iloscia wody i pod przykryciem
Efekt byl taki, że knedliki z zewnatrz mialy konsystencję pyzy, druga warstwa to już bułka, środek półpłynny i surowawy i jeszcze spód surowawy.

Ostatecznie około mordowałem knedlika z 10 min na jedna strone i 8 min na druga, już gnieciuch się zrobił a i tak nie pozbyłem się w pełni surowości :( . Pozostałe knedliki poszatkowałem i gotowałem osobno plastry zamiast całego klucha. W efekcie takie pyzowate, rozmąknięte wyszły i mało apetyczne - ale przynajmiej zjadliwe i niesurowe.

Nie wiem skąd wyszło to takie surowe. Ich średnica była właściwie taka sama jak na filmiku.
Eksperyment nieudany :(
- Świetny przepis i świetny kanał ale będąc kompletnym kuchennym leszczem nie wiem np. czy ten zaczyn to trzymać cały czas na delikatnym ogniu czy po zamieszaniu z mąką jż odstawić i gdzieś trzymać na szafce w cieple - może nawet ścierką przykryć?
- super fajne prowadzenie i smaczne pozdrawiam
- Ja ta bulke zetre na tarce!!a na parze czy zawiniete w kielbaske i wtedy na wode! nie bylyby lepsze?
- 2:46 Czarek z Abstrachuje 😂
- Nie sype tylko sypie
- czy Ty mówisz wsype ???
- Wsype :-)
- Po co tak napowietrzać mąkę, skoro i tak zrobi się z niej kluch?
To jakieś stare przesądy a przesiewanie mąki ma na celu pozbycia się po prostu gówien mysz, czy innych zanieczyszczeń mechanicznych.
Nie ukrywajmy- całą robotę robi gluten.
- Zrobiłam i wyszło Prima Sort :) .Dziekuje 👌🥇😍
- To jest kucharz pełno energii, naprawdę go lubię posłuchać! Pozdrawiam z Czech i dziękujemy za polecanie naszych knedlików.
- najlepsze s gulaszem i cebula i piwo czeskie
- A nie powinna to być mąką krupczatka?
- Fajnie się ogląda twój kanał :) Pięknie opowiadasz i świetnie gotujesz....będę się tobą inspirować :D Pozdrawiam
- Witaj, masz fajny kanał, fantastycznie go prowadzisz. Trzymaj poziom. Zasługujesz na więcej subskrybentów.  Dużo subów zgarniają często Ci, którym się nie należy, a dostają je za to jak chamsko kanał prowadzą. (wiemy chyba o kim mowa - on nie gotuje tylko obrażać umie). Nie daj się. Pozdrawiam serdecznie, a knedla zrobię jutro!
- dzisiaj robilem pizze i zostalo mi 50g drozdzy, zastanawialem sie co z nich zrobic i dostalem odpowiedz
- mniam mniam,wrzuciłam na foodera ;) do tego pieczyste i sosik i tylko zajadać ;)