Kartoflaniki - Białoruskie Smaki Podlasia{



W tym tygodniu w „Białoruskich smakach Podlasia” przepis na kartoflaniki – rodzaj pasztecików grzybowych idealnych na okres postu. Przepis na kartoflaniki mamy szansę poznać dzięki zespołowi Zgodne Maki oraz należącej do zespołu Pani Eugenii Szumskiej ze wsi Rajs w gm. Bielsk Podlaski Zespół w tym roku obchodzi 36-lecie powstania . Oglądalność: 141885, czas trwania 18m 38s, ocena 994, reakcje 69.

Wasze opinie


Kartoflaniki - Białoruskie Smaki Podlasia

- Вітання з України, з Волині! В нас так само роблять, але без грибів, просто картопляни пляцкі. Дуже смачно ))) Дякую за фільм.
- ile i jakiej mąki na 1/2 kg ziemniaków?
- więcej macie też i tu identyfikacjawizualnafirm.pl , można też gdzie indziej szukać.
- Żmudziny...♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
- Саме зараз робимо ці картофляки на вігілю:) дякують за чудовий vlog Дрогічиняки!( Зараз з Гданьска)
- Nie podgrzewajcie panie niczego w mikrofalowce- one wydzielaja bardzo silne promieniowanie. Potrawy w nij przygotowywane nie maja zadnej wartosci odzywczej.
To byla rada od Podlasianki.
serdecznie pozdrawiam caly zespol.
- Прекрасные люди мои земляки
- Pozdrawiam serdecznie was wszystkich kochani moi drodzy państwo kochani Piter Artist from Poland LOVE SONG 🌟
- Super
- ziemniaki + mąka...ponadczasowe połączenie...mniammmm....ale w takiej formie jeszcze nie jadłam...muszę spróbować:)
- Mam bardzo mieszane uczucia. Jakaś "banda"! Qrwa mać! Jaka banda strzelała do Niemców?! Czy ci, którzy strzelali do niemieckich skurwysynów, to byli bandyci?!
- POZDRAWIAM SERDECZNIE ,WSPANIALI JESTESCIE
- Uwielbiamy takie rodzynki subka z dzwonkiem zostawiamy nie mogło być inaczej i do siebie zapraszamy :)
- Braci pomścimy !!!
Oprawcom wieczna hańba !!!
- Dziekuje ze podzielilyscie się przepisem i opowieściami. Film bardzo fajnie zrobiony.Prosze zrobić film o opowieściach sławnych osób z wioski, poetach, pisarzach, lekarzach itd. na pewno tacy byli na wioskach.Ja z miła chęcią posłucham i obejrzę.Dowiem się przy okazji ciekawych rzeczy.Nigdy nie byłam w waszych stronach, ale ciągnie mnie na Podlasie już od dawna.To rodzaj dziwnej dla mnie tęsknoty, nie potrafię tego dokładnie nazwać ani wytłumaczyć, ale tak właśnie jest.Prosze przyjąć wyrazy podziękowania za ten materiał. Pozdrawiam serdecznie 💐💐💐
- Jacy Wy szczęśliwi! Żydowski diabeł nie zdołał zniszczyć Waszej DUSZY i TRADYCJI! Polska i Naród Polski niestety zniszczony przez diabła w ok. 90%
Jacy Wy szczęśliwi! !!!
- Bardzo biedne danie. Białoruskie chłopy w kraju panów jedzą jak w XIX wieku.
- Esz, całą moją uwagę skradła ta wstrętna mucha, która tam po wszystkim łaziła podczas przygotowywania potrawy, fuuu. Dlaczego nikt nie mógł jej przegonić? Tyle osób dookoła i pozwalają, żeby mucha łaziła po jedzeniu, po naczyniach i przyborach kuchennych :( Czy tam wszyscy zapadli na jakiś rodzaj ślepoty?
A co do samej potrawy, to ja bym zrobiła nieco inaczej, bo z takich "roladek" podczas smażenia część farszu wypadnie (też dlatego, że nie ma w nim jajka i przez to się sypie), no i strasznie nasiąkną tłuszczem. Wolałabym zrobić coś w stylu płaskich, okrągłych lub kwadratowych pierogów.
U mnie w domu robiło się prażuchę, czyli ziemniaki utłuczone z mąką, uformowane w placki i usmażone. Podawało się je ze smażoną cebulką i skwarkami, a do popicia zsiadłe mleko albo czysty barszcz czerwony, ale nigdy tego nie lubiłam :P Może z nadzieniem grzybowym smakowałoby mi bardziej
PS
Kiedy pytałam, co będzie na obiad, mój dziadek czasem żartobliwie odpowiadał coś w stylu: "moć i kaku, i picy kudy maku" czy jakoś tak. Wiem, że moć to sos, kaku to zapewne kaczka, ale co to są te picy z makiem? Ktoś wie?
- Dlaczego to jest ich wioska a nazwiska w większości polskie pomordowanych?
- świetny odcinek :-)
- dlaczego nie mówią po polsku, przecież tak długo tu mieszkają