Jak Wygląda Gruzińskie Śniadanie{



Co jemy w Gruzji? Jak wygląda typowe gruzińskie śniadanie? Czy jemy z rana chinkali, chaczapuri i szaszłyki? Czy gruzińska domowa kuchnia różni się od tej restauracyjnej? I czym jest "maconi"? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w naszym śniadaniowym filmiku. Zróbcie sobie herbatkę/kawkę, przygotujcie kanapeczki i miłego oglądania. . Oglądalność: 11186, czas trwania 14m 10s, ocena 688, reakcje 192.

Wasze opinie


Jak Wygląda Gruzińskie Śniadanie

- Magari ponti
- Kasza z siadlym mlekiem fuj
- A może i takie? ubranka do chrztu polecałem i jak?
- No, nie wierzę. Po pierwsze, jeżeli ser na kanapkę, to ten wspaniały co się zwie SUŁUGUNI, a nie jakiś zwyczajny żółty. Po drugie, MAMAŁYGA taka kasza z mąki kukurydzianej. A nie jecie na śniadanie placków z ciasta na drożdżach, nie jecie leniwych z ciasta na twarogu? Do jajecznicy nie dajecie warzyw? Bywałam w Gruzji, tak że wiem jak śniadanie wygląda. Jajecznica przepyszna, do tego pełno świeżych warzyw! Sam chleb biały okrągły był rewelacją i niebem w gębie! Chaczapuri to kolejny rarytas. I to co tu u nas w swoich piekarniach serwują waszy rodacy to, niestety, pełna kompromitacja Gruzji.
- No a dżem GDZIEEE!!!!
- A nie jecie owoców?
- Hmm... chętnie bym spróbował tej kaszy grycznej :)
- Widziałem w Gruzji kolejeczkę do tradycyjnej piekarni, też kupiłem (pyszny) ale szybko się przejadł bo byliśmy 3 tygodnie. Ogólnie jecie to co maja żona. Chleb w jajku, to moje ulubione śniadanie - 2 jajka + 4 kromki i nic więcej nie trzeba. Wyroby mięsne gruzińskie są ochydne, za to sery "od baby" są wyśmienite. Zamiast kaszy ja wolę ziemniaki.
Przyjechalibyśmy do Was po zarazie ale nie na wycieczkę tylko tak na 3-4 tygodnie. Pomieszkać w tanim noclegu i parę razy gdzieś z Wami jechać. Nas wyjazd na 3 tygodnie z taksówkami po kraju, prezentami itp. kosztował 900 dolarów na dwie osoby. No i chciałbym to powtórzyć.
Najbardziej podobał nam się targ rybny w Batumi - 3 kg omułek na obiad - kłopot ze wstaniem z krzesła.
- Kasza to tradycyjne danie staropolskie. Starsze niż ziemniaki. Ziemniaki w Polsce i chyba w ogóle w Europie, pojawiły się późno. Kasza przetrwała w polszczźnie w różnych porzekadłach: "Pozna szlachcic po festynie jak sie panu w kaszę dmucha", albo: "My się zjeść nie damy w kaszy" itd. :)
- To dnadanko mega podobne do polskiego śniadania z mojego dzieciństwa, też się nie przelewało.. U mnie w domu zawsze chleb smażony w jajku, kanapki z masłem i żółtym serem, albo biały robionym w domu, które prznosił mój tata z kopalni. Ewentualnie jakaś wędlinka, no i rzeczywiście bardzo często ogórek i pomidorek.
- Chleb samozony w jajku posupany cukrem 😉 smak dziecinstwa 😍
- Dla mnie to zawsze szok, że jest tyyyyle mega dobrych warzyw, ale nie można ich dostać na śniadanie. Podobnie jak majonezu do jajek na twardo :D chleb w jajaku jadam, chleb z cukrem jest super (najlepiej ze śmietaną), ale jak myślę o greczce z maconi to mdli mnie na samą myśl. :D
- Kasza z jogurtem ciekawe muszę sprubować. Maja obcięła włosy szkoda.
- Ja mam.pytanie...jaka jest i musi być gruzińska żona?
- Zsiadłe mleko tylko z ziemniakami, skwarkami i jajkami sadzonymi
- A ja jak byłem mały jadłem chleb z wodą i cukrem, a jak była śmietana to ze śmietaną i cukrem.
- Ten chleb w jajku to tosty francuskie, po angielsku French toast, a po francusku le pain perdu. U mnie w domu zawsze się na to mówiło grzanki francuskie. Co do śniadania to raczej niezdrowe ;-)
- Myślę że jaglana jest zdrowsza
- Chleb smażony w jajku to od lat hicior u mnie w domu. My do jajka dodajemy sól, pieprz i czosnek na to plaster sera kiedy się już smaży. PYCHOTA!!!!
- Byłem raz w Tbilisi w latach 80, tam po raz pierwszy spróbowałem ławasz i od tej pory to mój ulubinoy chleb,mieszkałem w Nowym Jorku i Moskwie, wszędzie tam moim ulubionym chlebem był gruziński ławasz, jestem zaskoczony, że u was jest on odświętny. Proszę napisać ile kosztuje i waży przeciętny ławash i "kamienny chleb"
- I tak was kochamy so what ?