Idealny obiad! SCHABOWY i MIZERIA - jak zrobić? [POSMAKUJ POLSKI]{



To już klasyka w polskiej kuchni, czyli idealny schabowy i mizeria. Jeśli nie wiecie jak je zrobić, to sprawdźcie koniecznie mój przepis. Ciekawy też jestem jaki jest Wasz sposób na schabowe i mizerię :) Jeśli nie wiecie co na obiad, to mam nadzieję, że wykorzystacie mój przepis :) Dajcie znać! Pozdrawiam, Paweł Dobrzański / Posmaku . Oglądalność: 14037, czas trwania 8m 7s, ocena 499, reakcje 63.

Wasze opinie


Idealny obiad! SCHABOWY i MIZERIA - jak zrobić? [POSMAKUJ POLSKI]

- super poradnik juz wiem jak naprawić rower. dzięki stachu. pozdruw piotra
- Super obiadek, przy okazji zapytam jak sprawuję się ta patelnia ? Czy ona jest teflonowa, czy jest ciężka i ma grube dno ?
- Moim zdaniem take, plany energetyczne mam nadzieje że pomogłem,
- Kosztuj finalnie, przekrajaj, pokazuj:)
- Chciałem Panu podziękować, zrobiłem te schabowe na obiad dla rodziny i wyszły super :)
- Wygląda smakowicie.
- 3mm grubości, smażony na maśle klarowanym. Herezja
- Ale pychota!!! A gdzie jakieś Polskie Dania na słodko?! Jakiś ciasto albo... zaskocz nas!!!
- Zapytaj Kucharza czy "nie parzą go palce", robię taką samą minę zawsze 6:38😂😂😂😂
- Przepis najlepszy ale... po co ta obrzydliwa folia? 15% tej folii przy rozbijaniu zostaje w mięsie, wiedziałeś?? Uwielbiam Twoje przypisy ale mniej plastiku, mniej folii;)
- Oglądam od dzisiaj dopiero. Ustawiłam sobie od najstarszych filmów i lecą kolejno. Mam jednak pewną uwagę: zaczynają mnie irytować te wszystkie pytania i uwagi z drugiej części planu. Czy moglibyście je nam darować? Byłabym wdzięczna. 👍
Kucharz bombowy👍👍👍
Pozdrawiam serdecznie
- Bo schabowy jest tak Polski jak ja Chiński! Przepis na kotlety wieprzowe zamieściła dopiero Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnym poradniku "365 obiadów za pięć złotych", który ukazał się w 1860 r. W Lombardii już w XII wieku bardzo popularne było danie, zwane "cotoletta alla milanese", czyli panierowane kotlety cielęce z kością. Feldmarszałek Joseph Radetzky (kat Włoch) zakochał się w tym daniu i przywiózł je na dwór Cesarski, stąd masz sznycel Wiedeński. Ale Niemcy i Polacy zaczęli go robić po swojemu z wieprzowiny, bo była tania i dostępna. Z Austrii do Polski przyszedł przez Galicję, podobnie do Niemiec przez Saksonię. Niemcy schabowego podają z doskonałą Kartoffelsalat. Schabowy to ubogi wnuczek Lombardzkiego "cotoletta alla milanese" Tak to już jest, pierogi pochodzą z Chin, bigos z Francji z francuskiej części Alzacji itd. My mamy tylko jakieś echa kuchni staropolskiej, która w końcu XVIII i na początku XIX upadła. Na kuchnie dworską miał olbrzymi wpływ trend z Francji i nowe produkty z odkrywanych kontynentów, a na kuchnie mieszczan i chłopów wpływy Niemieckie. Kuchnie się zmieniają szczególnie teraz. W XVIII wieku w kuchni angielskiej królowały pieczone jeże, zupa z pokrzyw i flaki XD. Kotlet schabowy, golonka, a także szynki, kindziuki i kiełbasy z wieprzowiny wydają nam się dziś tradycyjnymi, odwiecznymi daniami kuchni polskiej. Ich awans do grona cenionych i opisywanych w książkach kucharskich dań jest stosunkowo świeżej daty (XIX wiek) i wiąże się z upadkiem staropolskiej kuchni szlacheckiej. A karp na wigilijnym stole, to historia najnowsza związana z PRL.
- PROFANACJA TAK SMAZYC KOTLETA !!!! TYLKO SMALEC !! :) POZDRAWIAM
- Uhm , już czuje ten zapach . Dziękuje za przepis. Jakich noży używasz ?
- Ja zawsze smaze pojedynczo po minucie dwie z kazdej strony a potem wszystkie naraz dusze pod przykryciem w patelni kilkanascie minut. Kuchnia kocha ledwo upieczone mieso. Ja nie!
- Świetnie się Ciebie ogląda, więcej uśmiechu przy błędach każdy się myli więc luzu. Genialny opis co jak robić.
- Po co tyle tych miseczek?! Jak ziemniory pomieszac z mizeria?!!!! Bez sensu
- Schabowy zrobiony po mistrzowsku.
Film oglądało się całkiem przyjemnie, tylko ktoś ciągle przeszkadzał i gadał w tle.
- Ale piękne kotleciki taki mąż by mi się nadal😋
- Jaki to model patelni?
- Ja zmodyfikowałam trochę panierowanie. Mąkę dodaje od razu do jajka, rozcieńczam odrobiną mleka, tak żeby była fajna kremowa konsystencja. Panierka jest wtedy super chrupka;)